Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Εθελοντισμός-προσκοπισμός. Εκατό χρόνια προσφοράς

Κυρίες και κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι, είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτή απόψε να προλογίσω μιαν εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια προσκοπισμού. Όπως γνωρίζετε ανέλαβα ως νομαρχιακή σύμβουλος τον τομέα του εθελοντισμού της Ν. Α Ηλείας τη θλιβερή περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών μια περίοδο δύσκολη που θα κουβαλάω πάντα μέσα μου και ως πρωτόγνωρη και προκλητική εμπειρία μα και ως απώλεια και ως δυστυχία για τον τόπο μου.
Οι διαπιστώσεις μεγάλες σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργήσαμε μέσα σε μια ανυπαρξία δομών, αμήχανοι μπροστά σε μια πλημμυρίδα ανθρώπων απ’όλη την Ελλάδα που ήρθε να μας συνδράμει. Παλέψαμε πολλοί άνθρωποι μαζί για να αξιοποιηθεί αυτή η τεράστια εθελοντική προσφορά. Κάποιους απογοητεύσαμε διότι δεν τους εξασφαλίσαμε συνθήκες ικανές για την προαγωγή της εθελοντικής εργασίας διότι ως τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήμασταν έτοιμοι για τη υποβοήθηση του εθελοντικού έργου με πρωταρχικό στοιχείο την έλλειψη της κουλτούρας που αφορά στην αξία και τη δύναμη του εθελοντισμού.
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα η οργανωμένη εθελοντική δράση εμπνεόμενη από τις αρχές και τη φιλοσοφία του σύγχρονου εθελοντισμού τείνει να καταστεί μια σημαντική συνιστώσα της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών. Κάθε εθελοντική ενασχόληση είναι μια μαρτυρία της πραγμάτωσης ενός σκοπού που υπερβαίνει την ατομική και οικογενειακή καθημερινότητα .Ο εθελοντισμός είναι ο καθρέφτης του πολιτισμικού επιπέδου μιας χώρας που υπερτερεί κατά πολύ από τους ποσοτικούς δείκτες ανάπτυξης με τους οποίους αποτιμάται συνήθως το αναπτυξιακό επίπεδο μιας χώρας, το δε προϊόν εργασίας που προσφέρουν οι εθελοντές είναι απαραίτητο σε όλες τις χώρες ανεξάρτητα από το οικονομικό τους επίπεδο.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες που φιλοξενήσαμε στην Ηλεία, η καθημερινή συμπαράσταση και συμμετοχή πολλών εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων για την επίλυση και ανάσχεση των προβλημάτων που ανέκυψαν, κατέδειξαν το σημαντικό ρόλο των εθελοντών σε περιόδους κρίσεων. Έτσι με την καινοτόμο πρόταση του Νομάρχη Ηλείας κ. Χαρ. Καφύρα και την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου δημιουργήσαμε στην Ηλεία ένα νεωτερικό θεσμό, αυτόν της λειτουργίας σε μόνιμη βάση του Γραφείου εθελοντισμού στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, για την ενίσχυση, διευκόλυνση, καλλιέργεια και ανάπτυξη του εθελοντισμού στην Ηλεία. Ώστε τα κοινωνικά δίκτυα προστασίας ευαίσθητων κοινωνικοοικονομικών ομάδων να λειτουργούν και να τροφοδοτούνται από την εθελοντική δραστηριοποίηση, η οποία προσφέρει έμπνευση, ευαισθησία, ευελιξία, ενδυνάμωση, και δρα επικουρικά προς τις κρατικές δομές.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία πολλοί ενεργοί πολίτες δημιούργησαν εθελοντικές ομάδες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς παίρνοντας πολλά ευρωπαϊκά μηνύματα σε σχέση με την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος την κοινωνική αλληλεγγύη, την καλλιτεχνική δημιουργία οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να σταθούν σε ένα δύσκολο παθογενές κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, το οποίο στηρίζεται σε έναν κρατισμό σε όλα τα επίπεδα και χαρακτηρίζεται από έλλειψη παιδείας, κουλτούρας και στρατηγικής για τα θέματα του εθελοντισμού, της κοινωνικής ανάπτυξης και της κοινωνίας των πολιτών.

Σ’αυτό το δύσκολο περιβάλλον που καλούνται να δράσουν οι Μ.Κ.Ο, οι εθελοντικοί σύλλογοι και οι οργανισμοί, δρα και το εθελοντικό προσκοπικό κίνημα με μια ουσιαστική διαφοροποίηση, ότι είναι ένας οργανισμός με παράδοση λειτουργίας και προσφοράς 100 χρόνων, με μια σπουδαία οργάνωση και δομή που του επιτρέπει τη συλλογική εργασία με ιεραρχία, σύστημα και τάξη ώστε ο κάθε πρόσκοπος να γνωρίζει το ρόλο του.
Πραγματικά υποκλίνεται κανείς σε αυτό τον εθελοντικό οργανισμό, τον προσκοπισμό, που καταφέρνει μέσα στο χρόνο να παράγει στελέχη, να αγκαλιάζει μικρά βλαστάρια, τα παιδιά μας, να τα μυεί στον κόσμο της κοινωνικής αλληλεγγύης, να τα διαπαιδαγωγεί - σφυρηλατεί με ένα σύστημα αξιών και ιεραρχίας που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την συνδρομή στην κοινωνία. Έτσι Αποτελούν έναν σταθερό θεσμό εθελοντισμού και προσφοράς που αντέχει στο χρόνο, μια βέβαιη αξία για τις ευμετάβολες κοινωνίες μας στην παγκοσμιοποιημένη εποχή που ζούμε. Ως τέτοια αξία κοινωνικής αλληλεγγύης πρόβαλλαν οι πρόσκοποι και ήταν παρόντες στην πρώτη γραμμή όταν βιώναμε απώλειες και μετρούσαμε τις πληγές μας στον τόπο μας μετά τις πυρκαγιές.
Στο Γραφείο Εθελοντισμού γνωρίζαμε, είχαμε τη βεβαιότητα ότι όποτε παραστεί ανάγκη θα είναι πρώτοι στην πρώτη γραμμή της δουλειάς.
Την περίοδο των πυρκαγιών και των σεισμών αργότερα, τον Ιούνιο του 2008, όταν χρειάστηκαν εθελοντές να στήσουν σκηνές στη Βάλμη, στη Νεάπολη, στα χωριά που δέχτηκαν τη μανία του Εγκέλαδου, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης των σεισμοπλήκτων, οι πρόσκοποι ήταν αυτοί που κατείχαν την τεχνογνωσία και ανταποκρίθηκαν με απαράμιλλη διάθεση και ενδιαφέρον, στους προσκόπους βασιστήκαμε για να λύσουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα εν μέσω κρίσης.
Την δε περίοδο των πυρκαγιών έκαναν τα πάντα, στα μέτωπα της φωτιάς στον Καϊάφα, στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη μεταφορά συσσιτίων, στη ψυχολογική υποστήριξη γερόντων και πασχόντων συμπολιτών

Θέλω επίσης να υπογραμμίσω το πόσο προφητικά και πριν την εποχή τους ο προσκοπισμός είχε ενστερνιστεί την αγάπη προς το περιβάλλον την ανάγκη προστασίας του και την ανάδειξή του σε πόλο σημαντικό για την ανάπτυξη και διαβίωση του ανθρώπου. Θα έλεγα ότι κατέχουν τη θέση των πρωτοπόρων στο εθελοντικό κίνημα όπου ο ακτιβισμός, οι δράσεις περιβάλλοντος και η ζωή στη φύση ως φιλοσοφία και στάση ζωής αποτελούν ένα αξιακό κομμάτι του προσκοπισμού.
Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ δημόσια και να ευχαριστήσω το έφορο των προσκόπων της Ηλείας τον κ. Καραμάνη για τον τρόπο που δουλέψαμε μαζί, για την ποιότητα της συνεργασίας, για το απαράμιλλο εθελοντικό φρόνημα για την γενναιότητα και την αξιοπιστία που πρόβαλλε σε κάθε κάλεσμα και κοινωνική ανάγκη, για όσα έμαθα μαζί τους.
Τέλος Θεωρώ πολύ σπουδαίο το θεσμό της λειτουργίας Γραφείων Εθελοντισμού σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους μεγάλους δήμους που θα προκύψουν από το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη, και σε επίπεδο περιφέρειας διότι μπορούν αφ’ενός να έχουν συντονιστικό ρόλο για την πολυεπίπεδη συνεργασία όλων των συλλόγων και των οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών, και αφετέρου να συμβάλλουν με τις κατάλληλες ενέργειες στην ενίσχυση και καλλιέργεια του εθελοντικού πνεύματος, καθώς και στην υποβοήθηση της εθελοντικής προσφοράς, για να αποκτήσουν οι κοινωνίες μας ποιοτικότερα χαρακτηριστικά,


Διατσέντα Φανού Φουσκαρίνη
Πύργος 16.05.2010

Νομαρχιακή Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου