Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ενημέρωση Νομαρχιακού Συμβουλίου

Ενημέρωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου 2010

Για τα συμπεράσματα του ανοικτού συνεδρίου
που πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας δια του Γραφείου Εθελοντισμού την 25, 26 και 27 Ιουνίου 2010 με τίτλο: «Εθελοντισμός - Κοινωνική Οικονομία, Πράσινη Ανάπτυξη & Περιβάλλον», το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την συνεργασία του Κρατικού Οργανισμού για τον Εθελοντισμό, «ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ» στο Συνεδριακό Κέντρο Διοικητηρίου στον Πύργο Ηλείας το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς δεν έχει ξαναγίνει συνέδριο με τέτοια θεματολογία στην Ηλεία και πλαισιώθηκε από τους Ηλείους Πολίτες, είναι δε το δεύτερο που πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Συμμετείχαν οι:

Την Παρασκευή στην έναρξη του Συνεδρίου παρέστησαν ο Νομάρχης Ηλείας ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, χαιρέτησαν δε τις εργασίες αυτού, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης, ο κ. Χόφμαν Πρόξενος της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας, οι Βουλευτές της ΝΔ κ. Πιπιλή Φωτεινή και Αυγερινοπούλου Θεοδώρα- Διονυσία εκ μέρους του τομέα εθελοντισμού της Ν. Δ. ο Κ. Κράους Αλέξης εκ μέρους του τομέα εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Κατρίνης Μιχάλης, Κουτσούκος Γιάννης και Αντωνακόπουλος Τάκης, και ο κ. Στέλιος Συρμόγλου Πρόεδρος του «ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ».
Στις συνεδρίες του Σαββάτου κατέθεσαν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής προστασίας η Γερμανική αποστολή που απαρτιζόταν εκτός του κ. Προξένου από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, εκπρόσωπο του τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας του THW (Γερμανική Ομοσπονδία Τεχνικής Υποστήριξης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης), ο αντιπρόεδρος της DFV, (Ένωση Γερμανών Πυροσβεστών), του Πυροσβεστικού Σώματος Land Brandenburg, ο εκπρόσωπος του «BBE» Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δίκτυο για την Κοινωνία Πολιτών .
Επίσης συμμετείχαν φορείς της Πολιτικής Κοινωνίας, σε κεντρικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εξειδικευμένοι φορείς που σχετίζονται με τον Εθελοντισμό, όπως Εθελοντικές Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών, συλλογικοί και κοινωνικοί φορείς και φορείς της επιστημονικής κοινότητας όπως οι καθηγητές: Βλιάμος Σπύρος, Λέκκας Ευθύμιος, Γιαννής Κώστας, Σαχινίδης Νίκος, Σταυρακάκης Γιώργος, σεισμολόγος και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Εκπρόσωπος των οικολόγων Πράσινων και του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και οι Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών από την Ηλεία και άλλες περιοχές στις οποίες δόθηκε το Βήμα την 3η ημέρα του Συνεδρίου και εξέφρασαν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς για την δράση των ενεργών πολιτών και των οργανώσεων τους. στην Ηλεία και την υπόλοιπη Ελλάδα.


Τα συμπεράσματα μπορεί να συμπυκνωθούν στις εξής διαπιστώσεις και προτάσεις.

Πρόταση εμπεριστατωμένης μελέτης που κατατέθηκε από τον κ. Πουλάκη Υπεύθυνο Προγραμματισμού του «ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ» του Νομάρχη Ηλείας και της νομαρχιακής Συμβούλου κ. Φανού Φουσκαρίνη Διατσέντας, αναφορικά με Δομές και Υπηρεσίες που πρέπει να δημιουργηθούν για τον Εθελοντισμό και την κοινωνία των πολιτών στους Καλλικρατικούς Δήμους και την περιφέρεια.
Πρόταση από τις οργανώσεις για την διοργάνωση κάθε δύο χρόνια ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Εθελοντισμό και την Κοινωνία Πολιτών στην Αρχαία Ολυμπία ως ανάγκη δικτύωσης συλλόγων και οργανισμών και επαναπροσδιορισμού ζητημάτων εθελοντισμού και συνέργιας δράσεων των ενεργών πολιτών.
Πρόταση του κ. Χόφμαν Προξένου της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας για την περαιτέρω συνεργασία της Νομαρχίας Ηλείας και της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας σε θέματα Πολιτικής Προστασίας ( πυροπροστασία , πυρόσβεση, εθελοντική συμμετοχή και τεχνικός εξοπλισμός). η οποία θα ξεκινήσει με επίσημη επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας προς το Νομάρχη Ηλείας
Καθώς και κατάθεση αιτήματος τους για την ενημέρωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου σε σχέση με την Γερμανική Αποστολή και τη διάθεση συνεργασίας.
Πρόταση του καθηγητή κ. Σαχινίδη και προέδρου του ΕΣΕΠΑ ( Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών) και μέλους της Διεθνούς Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δασοπυροσβεστών CTIF για την δημιουργία σταθμού στην Ηλεία για την αντιμετώπιση σεισμών πλημμυρών και γενικά φυσικών καταστροφών.
Ο σταθμός αυτός θα περιλαμβάνει 20 ειδικά οχήματα εξοπλισμένα με σκηνές, αντλίες, υλικά διάφορα, κινητά χειρουργεία, εργαλεία, στολές εκτός από μπότες.
Προς τούτο θα απαιτηθεί στεγασμένος χώρος για τα οχήματα περίπου 600-800 μέτρα, και 400μ. οικοδομή για γραφεία και αποθήκες.
Απαραίτητος ένας υπάλληλος για την συντήρηση της υποδομής και των αυτοκινήτων, πλην των 100 περίπου εθελοντών που θα επιμορφωθούν στο κέντρο εκπαίδευσης του ΕΣΕΠΑ στην Ελασσόνα, ένα ποσό για την ετήσια ασφάλιση και συντήρηση των αυτοκινήτων και ένα μικρό ποσό για την εκπαίδευση των εθελοντών και την συμβουλευτική κάλυψη.
Αυτή η πρόταση θα υποβληθεί επίσημα εντός των ημερών προς τον κ. Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Ηλείας από τον κ. Σαχινίδη.



Διατσέντα Φανού Φουσκαρίνη, νομαρχιακή Σύμβουλος, Α’ αντιπρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής για τη Διοργάνωση του Συνεδρίου«Εθελοντισμός - Κοινωνική Οικονομία, Πράσινη Ανάπτυξη & Περιβάλλον»που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου