Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ανδραβίδας


Ο Σύλλογος Γυναικών Ανδραβίδας την Τρίτη 08. 03. 11 στις 18.30μ.μ. πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στην «Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας».
Η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ανδραβίδας κατακλύστηκε από γυναίκες και άνδρες, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της κοινωνίας πολιτών, του Δήμου Ανδραβίδας –Κυλλήνης και του Τοπικού Συμβουλίου.
Τα Θέματα που τέθηκαν αφορούσαν πρωτίστως στη σημασία της ημέρας αυτής, ως ημέρα μνήμης και απότισης τιμής στους αγώνες των πρωτοπόρων γυναικών που πάλεψαν για την ισοτιμία ανδρών και γυναικών, που έβγαλαν τη γυναίκα από το περιθώριο της κοινωνικής ζωής και διεκδίκησε το δικαίωμα του πολίτη.

Η κ. Γιώτα Σπυροπούλου, καθηγήτρια κοινωνιολογίας, αναφέρθηκε στην ανισότητα ανδρών και γυναικών που επικρατεί σε ένα μεγάλο βαθμό ακόμη στην κοινωνία παρά τους νόμους που αφορούν στην ισονομία ανδρών και γυναικών, στην εργασία, την οικογένεια, στην εκπαίδευση στην πολιτική όπου αναπαράγονται ακόμη τα ανδρικά πρότυπα δύναμης, ικανοτήτων και εξουσίας.

Η κ. Πόπη Mπιντάκα, καθηγήτρια φιλόλογος έδωσε το στίγμα της γυναίκας μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ζωντάνεψε ηρωικές μορφές γυναικών όπως τη γυναίκα της Μάνης που αναμετρήθηκε με τον Τούρκο κατακτητή.
Τέλος ο κ. Χρήστος Δίπλας, ζωγράφος-καθηγητής καλλιτεχνικών παρουσίασε
από την νεολιθική εποχή έως και τα σύγχρονα ρεύματα ζωγραφικής γλυπτά και πίνακες μεγάλων ζωγράφων που απεικονίζουν τη γυναίκα, το θαύμα της Ζωής, όπως εύστοχα ονόμασε την παρουσίασή του ο καλλιτέχνης.
Στη συζήτηση που επακολούθησε τέθηκαν ερωτήματα για τη θέση της γυναίκας σήμερα στην κοινωνία και πώς η ισονομία τελικά στην πράξη φαλκιδεύεται από τις στερεότυπες αντιλήψεις.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Διατσέντα Φανού φουσκαρίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου