Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ποίηση στο σταθμό

"Σάββατα στο Σταθμό, παρουσίαση της νέα ποιητικής συλλογής του Ανδρέα Φουσκαρίνη, "Φρυκτωρίες".


Το καφέ-ΟΣΕ στα Λεχαινά γέμισε το Σάββατο το βράδυ 12 Φεβρουαρίου από τους φίλους της ποίησης και του ποιητή Ανδρέα Φουσκαρίνη που παρουσίασε τη νέα ποιητική του συλλογή "Φρυκτωρίες".Με την επιτυχημένη αυτή εκδήλωση ξεκίνησε η όγδοη περίοδος των "Σαββάτων στο Σταθμό" που οργανώνει η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα.
Για την ποιητική συλλογή μίλησαν η φιλόλογος Μαργαρίτα Αργυράκη και η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελένη Σκάβδη. H κ. Αργυράκη έκανε τη φιλολογική παρουσίαση των ποιημάτων του Ανδρέα Φουσκαρίνη και η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

- Με αυτά λοιπόν τα φωτεινά σήματα, τις φρυκτωρίες, επέλεξε ο Αισχύλος στην Ορέστειά του, να αναγγείλει την επιστροφή του Αγαμέμνονα στο Άργος. Με τον ίδιο, φαινομενικά σιωπηλό, αλλά αλήθεια , τόσο εύγλωττο τρόπο, επέλεξε ο Ανδρέας Φουσκαρίνης να μεταδώσει τα φλογερά μηνύματα που φέρνουν τα ποιήματα της 3ης ποιητικής συλλογής του με τίτλο «Φρυκτωρίες».Και λέω, φλογερά, γιατί ο Α.Φ. είναι ένας λογοτέχνης γνώμης, κριτικής, διαμαρτυρίας, αμφισβήτησης, ανατροπής. Τα ποιήματά του τόσο με το μεγάλο εύρος των θεμάτων τους ( κοινωνικοί θεσμοί, αντιλήψεις, ανθρώπινες συμπεριφορές, σχέση του παρόντος με το ιστορικό παρελθόν. Όσο και με τον τρόπο που παρουσιάζονται ( το ύφος, την πεζολογικότητα του στίχου, την πληθώρα των πραγματολογικών στοιχείων που περιέχουν, τη γλώσσα τους), αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες των εμπεριστατωμένων γνώσεων του ποιητή και των κατασταλαγμένων απόψεών του. ΟΙ «Φρυκτωρίες» του Α.Φ. απαρτίζονται από τρεις επί μέρους μικρότερες ενότητες ποιημάτων με τους τίτλους: Φρυκτωρίες, Νύχτες, Έρος λυσιμελής και παυσίλυπος. Πρόκειται ,στο σύνολό τους σχεδόν, για ποιήματα γνώμης, κριτικής, σχολιασμού που αφορούν σε πρόσωπα, καταστάσεις, απόψεις, συμπεριφορές, συναισθήματα.

Η δημοσιογράφος η κ. Ελένη Σκάβδη αναφέρθηκε στους συμβολισμούς πολιτικούς, κοινωνικούς, και άλλους που βρίθουν στην ποίηση του Α. Φ. και με ιδιαίτερη έμφαση στον τίτλο της ποιητικής συλλογής φρυκτωρίες ως τρόπο μετάδοσης των μηνυμάτων σ την αρχαιότητα.
Επίσης αναφέρθηκε στο θηλυκό στοιχείο της εξουσίας για το οποίο υπάρχουν πολλοί υπαινιγμοί στην ποίηση του Α. Φ. και την καθιστά κάποιες φορές ιδιαιτέρως τρυφερή και ερωτική. Τέλος η ποίηση του Α. Φ. κατ’αυτήν παρ΄ολο το αδιέξοδο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που καταδεικνύεται αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για την πνευματική ανάταση που μέσα από την τέχνη και τους αγώνες έρχεται.

Το βιβλίο είναι μια καλαίσθητη έκδοση του βιβλιοπωλείου «ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ» του Γιώργου Δημητρόπουλου στην Αμαλιάδα.

1 σχόλιο:

  1. ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
    Κίνηση για την δημιουργία θέσεων εργασίας
    μέσα από την ίδρυση σωματείου και συνεταιρισμού ανέργων
    Ανακοίνωση – Κάλεσμα

    Καλούμε όσους άνεργους θέλουν να συμμετάσχουν στην Κίνησή μας, να συνταχθούν μαζί μας. Ενωμένοι διεκδικούμε νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής
    http://anonymoi-anergoi.blogspot.com anonymoi.anergoi@gmail.com
    Υπεύθυνος επικοινωνίας: Γιάννης Στεφάνου, 78 157 451

    ΑπάντησηΔιαγραφή